L'impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya

02 May, 2018

L’Observatori de la Indústria, en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria, ha publicat l’estudi L’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunyaun document que analitza els canvis que es produiran en el mercat laboral amb la implantació de les noves tecnologies a les empreses.

Així, el document recull que malgrat que el 35% dels llocs de feina actuals són susceptibles de desaparèixer o transformar-se abans del 2030, la implementació de la Indústria 4.0 provocarà una creació neta de nous llocs de feina. Així, tal com va explicar el director de l’estudi, Joan Miquel Hernández, “a Catalunya es crearà ocupació com a conseqüència de la digitalització”.

Segons indica l’informe, el desenvolupament de la Indústria 4.0 crearà fins a 13.000 nous llocs de feina abans del 2030, amb el sector dels serveis lligats a la indústria al capdavant. A més, d’espera que altres mercats com el de les TIC, la comptabilitat i consultoria, l’informàtic o el de la fabricació de maquinària també creïn ocupació. El document destaca que la majoria d’aquests nous llocs de feina requeriran una bona formació acadèmica, fet que es tradueix en millors sous. A més, totes aquelles tasques relacionades amb la interacció humana i la creativitat no corren perill de ser automatitzades.

Per contra, la indústria pot perdre fins a 12.000 llocs de feina en aquest període. En aquest sentir, el risc més gran el tenen aquelles persones que fan tasques repetitives que requereixen poca formació. De totes maneres, Hernández va explicar que això no vol dir “que aquests llocs de feina hagin de desaparèixer”, si no que seran redefinits.

És per això que la directora general d’Indústria, Àngels Chacón, va explicar que les actuacions prioritàries a partir d’ara tindran un triple objectiu: “incrementar les vocacions professionals adreçades al sector industrial, formar els equips directius perquè prenguin consciència de les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies i adaptar la formació ocupacional, contínua i universitària als perfils professionals que caldrà per cobrir les noves necessitats”.

Fitxers públics

Autor de la publicació

Observatori de la Indústria. Generalitat de Catalunya. Departament d'Empresa i Coneixement